Dit første setup

Fra Kammeraterikrig.dk

Dit første setup er noget særligt, men sjældent det sted, du slutter. Langt de fleste prøver lidt forskelligt. Det er derfor også mest sandsynligt, at det er sådan, du kommer ind i sporten.

Din stil

Cyma AK Tactical med frontgreb.

Dit første våben er altid noget særligt, men det er meget sjældent dit sidste, og det er meget sjældent, at du rammer plet første gang. Det er også svært at udarbejde en guide til at vælge det rigtige, for det rigtige for én kan godt være forkert for en anden. Nogle har allerede besluttet sig til en bestemt spillestil, mens andre først finder sig til rette efter en rum tid på forskellige baner.

En måde at vælge våben er efter banens størrelse. Altså store baner kræver en anden type våben end små baner. Med dette in mente kan man så spørge sig selv om, hvilken platform man foretrækker. Det vil sige, skal det være en M4 (eller varianter heraf), AK eller noget tredje. Som udgangspunkt er anbefalingen altid M4, da det er den mest alsidige platform med flest muligheder for interne opgraderinger. Der findes også flere magasiner producenter, hvormed magasinerne ikke er så dyre. Det samme kan nogenlunde siges om AK, der dog har færre muligheder end M4. Herefter findes specialvåben så som SMGerne EVO Scorpion A1, ARP9 og MP5'en, der har betydeligt færre producenter og dermed færre magasiner, hvilket vil sige, at magasinerne er dyrere ligesom, det kræver en specialiseret viden at opgradere våbnet.

Militært inspireret?

De fleste nye til airsoft starter i en eller anden militæruniform. Førhen startede mange i den gamle danske M84 uniform. I dag er multicam mere udbredt ligesom at forskellige grønne (Olive drab eller OD og Ranger Green) uniformer også er meget udbredt. Andre igen bruger Woodland. Alternativt vælger nogle en hættetrøje og militærbukser. Det typiske tilbehør er gittermaske og briller eller måske en helmaske.

Hvem er dem med alle farverne?

SpeedsoftereBadboys bane i Høje Taastrup.

Speedsoft er en populær variant af airsoft. Speedsoft tager, modsat almindelig airsoft og milsim, udgangspunkt i et turneringsformat[1], hvor fokus for spillet er at skyde modstanderen ud og / eller erobre en "klud", der hænger midt på en symmetrisk bane. Selvom speedsoft har opnået en vis popularitet i Danmark, er der ikke mange baner, der er opbygget på en måde, så det opfylder kravet om symmetri. Det betyder, at du som spiller til tider vil møde speedsoftere på andre baner, hvor de søger at spille en lignende hurtig og adræt spillestil. Farverne kommer fra paintball, og du kan da ofte også se, at en speedsofter bruger paintball tøj. I Danmark er særligt mærkerne Dye Precision og HK Army meget udbredt blandt speedsoftere.

Speedsoftere bruger typisk meget lette våben med små sigter og kraftige magasiner, der er i stand til at affyre mange skud i hurtigt tempo. Typisk anvender de en helmaske fra enten førnævnte Dye eller HK Army, der for hovedparten af maskerne ikke er anvendelig som kamuflage. Fordi masken gør det svært at komme ned til sigtet anvendes enten en drop stock eller alternativt forhøjer på sigtet.

Hvad skal jeg vælge?

Valgmulighederne er ikke udtømmende, men skal i stedet ses som de mest gængse og dermed dele der er nemmest at skaffe i Danmark.

Indkøbsliste[Noter 1]
Type Valgmuligheder (anbefalet med fed) Cirka pris Bemærkninger
Beklædning Ansigtsbeskyttelse Maske Almindelig paintballmaske 280 Masker yder generelt den bedste sikkerhed, men særligt billige masker dugger. Derfor lyder anbefalingen typisk at købe en dyrere maske så som en HK Army- eller Dyemaske.
HK Army 1050-1100
Dye Precision 900-1400
Briller og netunderdel Generelt dugger briller. Som supplement kan man købe enten antidug (skal påføres ofte og gentagne gange i løbet af spildagen) eller et ventilationssystem. Sidstnævnte virker bedst.
Hoved Hue eller kasket Efter egen smag - Huer og kasketter har typisk den ene funktion at beskytte hoved herunder også pande mod en kugles fulde slagkraft.
Hænder Handsker Mechanix 140- Handsker sælges typisk både med og uden ekstra lag gummi på fingrene og overhånden. Det er ikke nødvendigt. Handskens primære funktion er at holde fingrene varme, så slag gør mindre ondt. Mechanix bruges ofte, men arbejdshandsker fra Harald Nyborg er lige så gode.
Harald Nyborg 38-60
Sko eller støvler Kondisko Kondisko er generelt et godt valg til baner, hvor underlaget er flat og ikke kræver ankelstøtte. Det anbefales dog, at skoene er stødabsorberende.
Støvler Som udgangspunkt er støvler et bedre valg til terrænbaner, hvor underlaget kræver støtte af ankler.
Trøje (herunder kampskjorter) 200- Uniformer er kun et krav til særlige milsimspil. I alle andre sammenhænge er mørke farver så som sort og grøn samt mørkegrøn nok til at blive tilstrækkelig kamufleret på en terrænbane. Imidlertid kan det være værd at nævne at professionelle uniformer typisk er mere solide samt til en vis grad vand og vindtætte.
Bukser 200-
Knæ Knæbeskyttere 149-500 Uanset baneunderlaget er det altid en god idé at bruge knæbeskyttere, da du ofte vil komme til at sidde på et knæ for at mindske din hitbox.
Bælter Almindelig Afhængig af bæltespænde og mærke. 99-1000 Almindelige kampbælter er stivere og kan derfor bruges til at hæfte lårhylstre på uden, at de giver sig.
Mollebælte[Noter 2] Warrior Assault Systems - Gunfighter Belt 739 Et mollebælte er indrettet med stropper, hvor man kan sætte lommer på, der passer til forskellige formål så som magasiner, granater og walkie talkier. Molltebælter findes i brede og smalle udgaver.
Tardigrade Tactical - *Quantum - Duty & Gunfighter Belt 949
Ginger Tactical - First Line Molle Bælte (D-ring) - inklusiv inderbælte. 1149
Vest Med molle Molle er kort fortalt et system, hvor man selv bestemmer hvilke lommer, man vil have på. Sådanne systemer er typisk dyrere end veste med påsatte lommer.
Uden molle
Våben Riffel[Noter 3] AK-platform AK-platformen har som M4-platformen flere muligheder. Udvalget er imidlertid mindre end til M4'eren og kræver mere viden.
M4-platform Som udgangspunkt anbefales M4-platformen, idet den er relativt nem at vedligeholde og har mange interne opgraderingsmuligheder. Derudover anbefales at vælge en mellemstor M4 med en front på mellem syv og ti tommer.
Batteri[Noter 4] LiPo 7,4 volt 99-200 LiPo og LiFe-batterier er dyrere end NiCd og NiMH, men har en højere konstant ydelse og kan derfor give en bedre spiloplevelse. De kræver imidlertid en større opmærksomhed på genopladning.
11 volt 119-459
LiFe 9,9 volt 179-259
NiCd / NiMH Volt varierer 149-319
Lader Smartlader 149-599 Valg af lader er betinget af, om man bruger et NiCd eller et LiPo eller LiFe batteri. Sidstnævnte kræver smartladere.
Almindelig lader 119-199
Kugler Biokugler Blandede mærker. 129-269 Flere og flere baner kræver biokugler. Det kan derfor være en god idé at undersøge, hvad din lokale bane kræver. Prisen på kugler afhænger af kuglevægten. Typisk er anbefalingen for udendørsbaner en kuglevægt på 0,28 gram. Denne vægtklasse sammen med hvide kugler er anvendt her.
Almindelige kugler Blandede mærker. 75-269

Noter til tabel

  1. Til udarbejdelse af denne oversigt er brugt danske leverandører af airsoftudstyr og militærudstyr.
  2. Mollebælter uden inderbælter skal sidde forholdsvist stramt. Som udgangspunkt kan man gå efter en størrelse mindre end, man plejer at bruge. Det er dog anbefalelsesværdigt at prøve forskellige størrelser for at finde den rette.
  3. Der findes andre typer våben end AK- og M4-platformen. Imidlertid er disse de mest gængse med flest muligheder, hvormed de for en nybegynder er at foretrækker frem for eksempelvis en EVO Scorpion A1, der også har dyrere magasiner som følge af monopol.
  4. Valg af batteri afhænger af, hvad våbnet er bygget til. Eksempelvis vil et 7,4 volts våben hurtigt blive slidt op såfremt, der anvendes enten et 11 volts batteri eller et LiFe på 9,9 volt.

Noter

  1. Format - Competitive Speedsoft League, csl-airsoft.com, hentet 14. september 2023

Se også