More actions
Holdninger Denne artikel omhandler en holdningstilkendegivelse fra Kammerater i Krig. |
Engang imellem dukker der en historie op om en flok drenge, der spiller airsoft uden for de organiserede baner (pop-up baner). Ofte er det fordi, de ikke må deltage, da de ikke er gamle nok til at deltage. Med dette notat vil spillerorganisationen, Kammerater i Krigs formand, Kim Andersen, argumentere for, at alderen skal sættes ned til 14 år. Det helt centrale argument for at sænke alderen til 14 skal findes i dels et ønske om at komme "pop-up" baner til livs og dels sikre de spillende unges sikkerhed. Indledningsvist præsenteres unges overordnede sportsvaner herunder de mulige skader, de typisk kan få. Herefter de skadesmomenter, de unge står overfor i airsoft. Endvidere præsenteres en række udenlandske baner, der tillader unge unde 16 at spille med. Afslutningsvist præsenteres en række modeller for dansk airsoft med unge unde 16.
Unge og sportsskader
Det er Lars Damsbos (2017) opfattelse, at der er sket, hvad han kalder en "specialisering" af unges sportsvaner. Han skriver helt konkret, at "[...] man en tendens til tidlig specialisering, dvs. at barnet kun dyrker én sport, men til gengæld i mange timer hver uge; og i den øvrige fritid er de mere stillesiddende, ser mere tv og spiller computer." Specialiseringen kan alt andet lige medføre træthedsbrud på knogler osv. Eksempelvis er forstuvning af led med eller uden skade på ledbånd hyppigst i fodbold.[1] Stødskader forekommer ofte i håndbold, hvor den alvorligste ofte er overrevne korsbånd.[2] Som modsvar til specialiseringen og styrkelse af den unges muskulatur og knogler, foreslår han, at den unge kan deltage i mere end en sportsgren.
Airsoft er ikke en almindelig sportsgren. Det er en sportsgren, der kræver, at man behersker mange discipliner. Airsoft kræver en god fysik. Det kræver, at man kan sprinte og løbe langt, snige sig helt nede ved jorden, gå stille osv. Det er lidt mere lig det, Damsbo (2017) nævner i indledningen af sin artikel, hvor han skitserer tidlige tiders unges vaner, der legede udendørs og klatrede i træer eller som brugte deres krop varieret. Dermed også sagt, at airsoft belaster din krop på varierende måder. Den hyppigst forekomne skade i airsoft er skader på fødderne som følge af forvridninger, mens den mest alvorlige er øjenskader (se også nedenfor samt Saunte, 2006).
Øjenskader i airsoft
På en forespørgsel til justitsministeriet afsendt 13. maj 2022 vedrørende eventuelle forarbejder, der er gjort i forbindelse med skydebanebekendtgørelsen forklarede justitsministeriet, at der ikke findes forarbejder. Dermed er det ikke muligt at svare på eventuelle problemstillinger, der ligger til grund for beslutningerne. I stedet søges der i nedstående at svare på den alvorligste skade forbundet med airsoft nemlig øjenskaden.
Et studium gennemført i 2006 viste nødvendigheden af beskyttelse af øjne, idet de pågældende havde pådraget sig skader, der ifølge Saunte (2006) alt andet lige ville kunne forudsage grå stær på sigt. [3]. Studiet tog udgangspunkt i en analyse af tilfælde i perioden 1998 til 2002, hvilket er to år før skydebanebekendtgørelsen blev bekendtgjort. I 2013 spørger Pia Adelsteen (2013) den daværende justitsminister Morten Bødskov om der er behov for yderligere reguleringer i forbindelse med airsoft. Det var på daværende tidspunkt Rigspolitiets vurdering, at der kun var få sager, hvor airsoftvåben havde forvoldt personskade.
- Kun en lille andel af de undersøgte hardball- og paintballvåben (en ukendt andel af 556 modtagne luft- og fjedervåben samt hardball- og paintballvåben til undersøgelse i Rigspolitiet, redaktionel kommentar) har været forbundet med sager, hvor der er sket personskade, idet størstedelen af undersøgelserne har været med henblik på at konstatere, om hardball- eller paintballvåbnet har været omfattet af våbenloven samt våbnets farlighed, funktion og effekt.” (Justitsminister Morten Bødskovs svar til Pia Adelsteen).
Det lave antal personskader er et resultat af en indsats og en understregning af vigtigheden af korrekt beskyttelse på airsoftbaner. Spilledereren har typisk beskyttelse af ansigtet med i sin briefing, ligesom rigtig mange baner uddeler advarsler, skulle nogen tage masken af på banen for eksempelvis at pudse den.
Erfaringer med unge under 16 år fra udlandet
I nedstående tabel er der kun medtaget eksempler, hvor unge under 16 år lovligt må deltage i spil.
Land | Minimumsalder | Bemærkninger |
---|---|---|
Belgien | 14 år | Du må jf. belgisk lov spille airsoft fra du er 14. Det kræver dog, at forældrene har underskrevet en blanket vedrørende erstatningsansvar samt selv deltager. Fra du er 16 gælder samme regler som i Danmark.[4] |
Danmark | 16 år | |
Frankrig | 8 år | Der skal være et antal vejledere tilknyttet per barn. To vejledere til 12 børn. Tre vejledere til maksimalt 24 børn.[5] |
Irland | 10 år | [6] |
Portugal | 16 år | [7] |
Spanien | 8 år | [8] |
Sverige | ||
Tyskland | 14 år | Med et maksimum på 0,5 joule. |
Dansk airsoft med unge fra 14 år og op
Scenarier
Nedenfor præsenteres to scenarier med udgangspunkt i ovennævnte betragtninger. Det ene scenarium omhandler en permanent ændring af paragraffen. Scenarium to omhandler en midlertidig ændring med henblik på at gennemføre et pilotprojekt, der skal afgøre, om paragraffen skal ændres permanent.
Scenarium 1: Ændring af §13, stk. 1 i hele landet
Med udgangspunkt i ovennævnte analyse foreslås som første scenarium, at §13, stk. 1 i Skydebanebekendtgørelsen ændres fra en 16 år til 14 år i hele landet. Herefter kan banerne individuelt tage stilling til, om de ønsker unge ned til 14 år på banerne. Eventuelt kan man lig Belgien kræve, at den unge kommer med en myndig.
Scenarium 2: Ændring af §13, stk. 1 i hele landet som et pilotprojekt
Med udgangspunkt i ovennævnte analyse foreslås som første scenarium, at §13, stk. 1 i Skydebanebekendtgørelsen ændres fra en 16 år til 14 år i hele landet i en periode på et år med henblik på en evaluering i forhold til en stillingtagen om, hvorvidt §13, stk. 1 skal ændres permanent.
Forventede konsekvenser af inklusion af unge fra 14 til og med 15 år
- Reduktion i antallet af unge under 16, der spiller på pop-up baner, idet de etablerede baner tilbyder et airsoftmiljø og en reel bane med permanente dækninger samt med flere spillere.
- Unge får mulighed for at dyrke en sport, der kræver et bredt spektrum af bevægelser på varieret underlag.
Noter
- ↑ Fodbold, skader, Sundhed.dk, hentet 26. december 2022
- ↑ Håndbold, skader, Sundhed.dk, hentet 26. december 2022
- ↑ The airsoft gun trauma resulted in anterior and posterior segment ocular injuries that required acute medical intervention and for which some patients were hospitalized. Trauma mainly occurred in children and youths. A longterm risk of glaucoma is expected. Eye care professionals and parents as well as manufacturers of airsoft guns should advise participants to wear adequate protection when involved in this activity. (Saunte, 2006)
- ↑ Husregler, Airsoft Antwerpen, hentet 26. december 2022
- ↑ https://www.airsoft-france.com/les-mineurs-et-lairsoft/
- ↑ https://www.specialops.ie/activity/airsoft-youth/
- ↑ https://www.popularairsoft.com/portuguese-airsoft-community-campaign-amend-firearms-and-ammunition-act
- ↑ https://www.musement.com/uk/tenerife/tenerife-world-airsoft-tactical-center-231789/
Litteratur
- Adelsteen, Pia (2013), L 140 Forslag til lov om ændring af lov om våben og eksplosivstoffer og straffeloven, Folketinget
- Damsbo, Lars (2017), Overbelastningsskader hos børn og unge, Krop & Fysik
- Harpsøe, Marlene (2009), Spørgsmål 1063, Folketinget
- Saunte, Jon Peiter (2006), 33 cases of airsoft gun pellet ocular injuries in Copenhagen, Denmark, 1998–2002, Acta Ophthalmologica Scandinavica